Weinviertel

29 september 2021

Het Weinviertel is het grootste wijngebied van Oostenrijk en produceert ook de grootste hoeveelheid Grüner Veltliner. Dit gebied van rollende heuvels met veel akkerbouw, bossen en wijnbouw strekt zich uit vanaf het Waldviertel tot aan de Slowaakse grens, direct in het noorden grenzend aan de Tsjechische grens. Midden in het gebied liggen de Leiser Berge, die eigenlijk de wijnbouw in twee delen splitst.

In het oosten, tegen de Slowaakse grens wordt hoofdzakelijk Grüner Veltliner gemaakt. Hiervan gaat een groot gedeelte naar de Sektkellereien, maar wordt ook steeds meer aan kwaliteit gewerkt en zijn er trotse wijnboeren die hun wijnen zelf op de markt brengen. Ook levert dit huizen op die met een breder assortiment werken en andere druivensoorten hebben aangeplant. In het noorden is dat Welschriesling en maken ze wijnen met een zeer fris karakter. In het zuiden, richting Wenen is de Pannonische warmte nog duidelijk merkbaar en worden ook met succes Riesling, Burgunder soorten en Traminer verbouwd, alsmede soms wat rode wijn.

Ten westen van de Leiser Berge bevindt zich een ander gebied dat meer kwalitatieve Grüner Veltliner maakt en dit doorzet naar andere druivensoorten zoals Riesling en Chardonnay. Hier bevinden zich ook de rode wijn eilanden (Rotwein Inseln). Gebieden midden in de voor witte wijn zo geschikte omgeving waar rode wijn vandaan komt. Dit kan door micro-klimaten die ontstaan door zogenaamde ketelvormige dalen, dalen die vanuit de hoogvlakte de diepte lijken in te gaan met ronde wanden in de diepe löss lagen. Hier komt de zon mooi naar binnen schijnen, maar de druiven zijn afgeschermd voor wind en dus voor koudere luchtstromingen.

Het Weinviertel kreeg in 2002 als eerste wijnbouwgebied in Oostenrijk de herkomst certificering DAC, dat staat voor Districtus Austriae Controllatus. Deze certificatie geld voor Grüner Veltliner die het fruitkarakter naast de benodigde zuren heeft, waarvoor het Weinviertel zo bekend staat. De wijnen uit het Weinviertel zijn doorgaans lekker fruitig, fris-knapperig en geven een dorstlessend gevoel.

De bodemsoorten zijn vrij divers, maar löss is overwegend aanwezig plaatselijk aangevuld met kalk, zand, leem of klei met stenige ondergrond dat ook in samenstelling over dit grote gebied kan verschillen. De klimatologische omstandigheden worden in het zuidoosten nog bepaald door continentaal-Pannonische warmte en vaak geven uitgestrekte bossen bescherming tegen de koude invloeden vanuit het noordwesten.

Foto: Herrnbaumgarten, Weinviertel, Niederösterreich
© ÖWM / Armin Faber 

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.