De westelijke oever van de Neusiedlersee, wat voorheen Neusiedlersee-Hügelland heette is nu voor het grootste gedeelte het wijnbouwgebied Leithaberg. De wijnboeren hier zijn de producenten in Oostenrijk die de meest uitgebreide reeks aan wijntypen hebben door gebruik van een grote schakering aan verschillende druivensoorten. Het zijn doorgaans geen zware wijnen, maar de droge wijnen zijn allemaal gekenmerkt door de mineralenrijke bodem van oergesteente en oud sediment van de oerzee die hier vroeger was. Door dit laatste vind je ook zeer kalkrijke bodems, wat de Leithaberg als wijnbouwgebied ook zeker kenmerkt.
De Leithaberg zelf is een laatste oprisping van de Alpen aan oostzijde, een tiental kilometers voorbij de vlakte van de Thermenregion. Het gebied zelf is in feite de lange en brede strook tussen en inclusief de Leithaberg en westoever van de Neusiedlersee. We zitten hier ten zuidoosten van Wenen, rondom Eisenstadt. Hier zijn de wijngaarden volledig geëxposeerd aan de Pannonische warmte in de zomer en nazomer, evenals de extreme koude in winterse maanden. Het grote steppemeer, de Neusiedlersee, zorgt direct voor regulering van deze extremen.
Leithaberg DAC certificering is toegestaan voor witte wijnen van Weissburginder, Chardonnay, Neuburger en Grüner Veltliner, zowel als cuvé’s van deze druivensoorten. De rode wijnen die onder de DAC uitgebracht mogen worden moeten zijn gemaakt van Blaufränkisch, waarbij tot maximaal 15% Zweigelt, Sankt Laurent of Pinot Noir toegevoegd mag zijn. Daarnaast worden hier nog vele andere druivensoorten gebruikt waarvan de wijnen meestal de herkomstnaam Burgenland meekrijgen.
De wijnen zijn hier zonder uitzondering vol mineralen, niet zwaar of overdreven krachtig, maar aangenaam te drinken. Hier vind je de meeste witte wijnen uit het hele Burgenland, witte wijnen die niet log zijn, maar een bepaalde mate van frisheid hebben met weer de mineralen die de wijn kracht geven bij gerechten en een extra dimensie.
Foto: Jois, Leithaberg, Burgenland
© ÖWM / Armin Faber