Wijnland Oostenrijk

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.

Landauer Gisberg

Wanneer je komende van de A2, de autobaan van Wenen naar het zuiden, Tattendorf binnenrijdt is de eerste bebouwing links van de weg het wijnbedrijf Landauer Gisperg.

Weingut Hutter

Tussen Melk en Krems loopt de Donau door een eng dal met een tot 490 meter hoge steile wand aan de noordzijde. Hier vormen ca. 1400 hectare het wijngebied Wachau dat onder bescherming staat van UNESCO.

Luft, Erde, Wasser, Zull

Dat staat te lezen op de dozen waarin Zull zijn wijnen verpakt. Dat zijn bij Zull de ingrediënten voor het maken van wijn op volgorde van belangrijkheid. Al het andere is overbodig, dus geen pesticiden of technische toepassingen, maar gecertificeerd biologische wijnbouw.

Wijn aan het Neusiedlersee

Aan de voet van de helling waar de Pandorfervlakte eindigt aan de noordoostkant van de Neusiedlersee ligt Gols. In dit dorp ligt het bedrijf van Andreas Gsellmann, die zijn meest prestigieuze wijngaarden op de genoemde helling heeft liggen.

Weingut Herzinger uit het Traisental

Het is 4000 jaar geleden dat de Kelten aan wijnbouw deden op de beschutte hellingen van Nussdorf ob der Traisen. Dit zogenaamde keteldal licht aan de voet van het Wetterkreuzgebergte, ten zuiden van de stad Krems.

Weingut Netzl

De DAC Carnuntum is één van de oudste wijngebieden, maar ook de jongste. De Kelten verbouwden hier al druiven. Na het wijnschandaal in 1985 zijn de voorlaatste en huidige generatie wijnbouwers zich pas volledig gaan toeleggen op kwalitatieve wijnbouw.

Spannendste wijnhellingen

De Spitzerberg heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot één van de spannendste wijnhellingen. Niet alleen Oostenrijkse, maar ook internationale wijnschrijvers hebben duidelijk belangstelling voor dit gebied.

Wijn innovaties

Dit wijngoed is in 1931 opgericht door Alfred Fischer Senior. Alfred Fischer Junior heeft in 1965 de leiding van het bedrijf overgenomen.

Weingut Schmelz

In mijn bericht van februari 2021 heb ik de Wachau beschreven bij de behandeling van het wijnhuis Hutter. Nu ga ik mij beperken tot het neusje van de zalm van deze wijnregio, de 8 km lange noordoever van Wösendorf tot Unterloiben. Hier liggen alle wijngaarden van het Wijnhuis Schmelz.

Weingut Norbert Bauer

Het Weinviertel is al deels besproken in maart 2021 in het artikel over Zull. Dit weidse, geschakeerde, open en uitnodigend deel van Niederöstereich strekt zich uit van de Donau in het zuiden tot de Tsjechische grens in het noorden en van het Manhartsgebergte (Waldviertel) in het westen tot de Slowaakse grens in het oosten.

Download

Zeven elementen

Oostenrijkse wijn, de basis