Wijnland Oostenrijk

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.

Elementor #1589

Bauer, Grüner Veltliner Alte Reben 2020

Neuburger Exempel 2016

De Ried Gabarinza ligt op de helling Wagram (Wogenrain is oude zeekust) van de Parndorfer vlakte. Deze heden ten dage door twaalf zeer grote windmolens gedomineerde vlakte van ca. 200 ha. is de begrenzing van de Neusiedlersee naar het noordoosten.

Weingut Norbert Bauer

Het Weinviertel is al deels besproken in maart 2021 in het artikel over Zull. Dit weidse, geschakeerde, open en uitnodigend deel van Niederöstereich strekt zich uit van de Donau in het zuiden tot de Tsjechische grens in het noorden en van het Manhartsgebergte (Waldviertel) in het westen tot de Slowaakse grens in het oosten.

Weingut Schmelz

In mijn bericht van februari 2021 heb ik de Wachau beschreven bij de behandeling van het wijnhuis Hutter. Nu ga ik mij beperken tot het neusje van de zalm van deze wijnregio, de 8 km lange noordoever van Wösendorf tot Unterloiben. Hier liggen alle wijngaarden van het Wijnhuis Schmelz.

Wijn innovaties

Dit wijngoed is in 1931 opgericht door Alfred Fischer Senior. Alfred Fischer Junior heeft in 1965 de leiding van het bedrijf overgenomen.

Spannendste wijnhellingen

De Spitzerberg heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot één van de spannendste wijnhellingen. Niet alleen Oostenrijkse, maar ook internationale wijnschrijvers hebben duidelijk belangstelling voor dit gebied.

Weingut Netzl

De DAC Carnuntum is één van de oudste wijngebieden, maar ook de jongste. De Kelten verbouwden hier al druiven. Na het wijnschandaal in 1985 zijn de voorlaatste en huidige generatie wijnbouwers zich pas volledig gaan toeleggen op kwalitatieve wijnbouw.

Download

Zeven elementen

Oostenrijkse wijn, de basis