Wijn aan het Neusiedlersee

16 april 2021

Aan de voet van de helling waar de Pandorfervlakte eindigt aan de noordoostkant van de Neusiedlersee ligt Gols. In dit dorp ligt het bedrijf van Andreas Gsellmann, die zijn meest prestigieuze wijngaarden op de genoemde helling heeft liggen. Deze helling, Wagram ofwel Wogenrain dat oude zeekust betekent, is onderverdeeld in bijna honderd wijnpercelen met een eigen naam en identiteit. Het lijkt wel de Côte d’Or uit de Bourgogne, maar is het wijngebied Pannobile.

De eenvoudigere wijngaarden heeft Gsellmann liggen op de Seewinkel en Heideboden, het vlakke land tussen Gols en de Neusiedlersee. Hier bestaat de grond hoofdzakelijk uit zanderige, zwarte aarde vermengd met stenig sediment.

De bodem van de Pannobile bestaat hoofdzakelijk uit zand en leem met kiezel en in de diepere lagen zand met veel kalk van schelpen uit de oerzee die hier vroeger was. Elk van de wijnpercelen heeft echter een unieke samenstelling van bodem. Daarbij komt dat het hier een zonovergoten stukje Burgenland betreft, vlakbij de Hongaarse grens. Dus heel veel zon en warmte, enigszins gereguleerd door de directe aanwezigheid van het grote steppemeer, de Neusiedlersee.

Andreas hecht veel waarde aan de verbondenheid van zijn wijnen met de herkomst, de plaatselijke bodem. Dat is weergegeven op het etiket van de fles, waarop een hand van de wijnboer wijst naar de herkomst, de bodem, die door de andere hand uitgeschept wordt om te laten zien. Met focus op de natuurlijke mogelijkheden en begrenzingen die elk perceel biedt maakt Andreas zijn wijnen in een handdruk met de door dezelfde natuur gegeven mogelijkheden voor vinificatie.

Andreas plukt de druiven uitsluitend met de hand. Alle vinificatie wordt spontaan door wilde gisten opgestart en krijgt lang de tijd doordat de most in de staaltanks wordt gekoeld. De meeste wijnen krijgen een langere opvoeding op groot hout en tegenwoordig ook in amforen, maar altijd op de dode gistcellen. Filtratie wordt in dit bedrijf niet toegepast, hooguit wordt met mineralogische zwaveling gestabiliseerd. Dit levert wijnen met de kenmerken van grond en druif, complexere smaakpatronen in overeenstemming met de kwaliteit met altijd een zacht mondgevoel in een vaak geheel eigen stijl.

Dit, sinds 2011 biologisch-dynamisch gecertificeerd wijnbedrijf gebruikt voor de witte wijnen hoofdzakelijk de Bourgondische en een paar typisch Oostenrijkse druivensoorten. Voor de rode wijnen zijn het voornamelijk Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt Laurent. Daarmee worden wijnen gemaakt van Hauslinie, een fruitige, frisse wijn, via Zu Tisch, wijnen die overal en altijd passen bij eten en/of een goed gesprek, naar de kwalitatieve soorten die of de druif kenmerken in eigen stijl, of in een cuvé dat nadrukkelijk de aandacht vraagt.

Hans Gsellmann, de vader van Andreas, heeft in 1994 samen met 6 andere wijnboeren uit Gols de vereniging “Pannobile” opgericht. De huidige 9 leden delen hun ervaringen om van elkaar te leren en met respect voor de natuur hun wijnen verder te verbeteren. Hierbij vormen de bodem, de omgeving, het klimaat en autochtone druivensoorten de grondbeginselen. Elke cuvé die de naam Pannobile draagt is hiervoor door alle 9 wijnboeren unaniem goedgekeurd in een blindproeverij. Ze staan alle 9 voor persoonlijke, eerlijke wijnen van hoge kwaliteit.

© Andries Bosma

Bibliografie:
Bezoek aan Gsellmann te Gols 24 september 2020
Website: www.gsellmannl.at
Pannobile, a state of mind 2009, Drevseiterweiter GmbH
Falstaff Wein Guide 2020/21, Peter Moser

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.