Weingut Schmelz

29 augustus 2021

In mijn bericht van februari 2021 heb ik de Wachau beschreven bij de behandeling van het wijnhuis Hutter. Nu ga ik mij beperken tot het neusje van de zalm van deze wijnregio, de 8 km lange noordoever van Wösendorf tot Unterloiben. Hier liggen alle wijngaarden van het Wijnhuis Schmelz.

Dit is het gebied op de meest door de zon belichte oever, met de steilste hellingen en een schakering aan verschillende bodemsoorten, of liever verscheidenheid aan gesteenten. Het is ook het gebied wat verder naar het westen, waar de Pannonische invloeden getemperd zijn, maar ook niet zover als Spitz, waar de koude luchtstromingen de overhand hebben. Hier vind je de grootste Rieden, ofwel met naam aangeduide wijngaarden.

In dit gebied heeft elke wijngaard zijn eigen microklimaat, geheel afhankelijk van de exacte oriëntering naar de zon en de reflectie van de Donau. Tevens is deze afhankelijk van de plaatselijke samenstelling van de bodem die kan bestaan uit veldspaat, graniet, marmer, kwarts of leisteen, met verschillende gehaltes aan kalk, zandfracties, breuksteen en variërende, altijd geringe diktes toplaag uit aarde of löss. De naar het westen afnemende invloed van warme luchtstroming is een derde factor, waarbij vooruitspringende rotspunten nog een rol meespelen. Meestal begint de oogst in Wösendorf twee weken later als in Unterloiben.

Het wijnhuis Schmelz in Joching is opgericht door Johan en Monika Schmelz die het bedrijf in 2018 hebben overgedragen aan zoon Thomas. Thomas, met hulp van zijn ouders, zijn vrouw Bianca en broer Florian heeft de lijn van zijn vader voortgezet. Het is een bedrijf dat is opgebouwd met de traditionele waarden: hartstocht, zorgvuldigheid en respect. Hartstocht voor de natuur, die allesbepalend is voor de wijnbouwer. Zorgvuldigheid bij de werkzaamheden in de wijngaard. Door de grote verscheidenheid en de steile terrassen op de hellingen zijn steeds aanpassingen aan de lokale situatie nodig. Respect voor de wijnstokken die elk jaar weer de druiven moeten leveren.

Bij de oogst en in de kelder wordt met moderne technieken alle voorzichtigheid toegepast. Bij binnenkomst van de druiven wordt overpompen waar mogelijk vermeden door gebruik van zwaartekracht. Bij oversteken naar een andere tank wordt de afmeting van de tank steeds kleiner, zodat de wijn zo min mogelijk met zuurstof in contact kan komen. Alle tanks zijn vervaardigd van roestvrijstaal, waardoor de wijn uiteindelijk zo zuiver mogelijk de druif en het terroir reflecteert. Bij Schmelz noemen ze dat: “Weine mit dem Gewissen”.

Schmelz is vanaf de oprichting lid van Vinea Wachau en hanteert dus ook de Wachauer kwaliteitsaanduidingen Steinfeder, Federspiel, en Smaragd. Daarbij zijn de Grüner Veltliner en de Riesling de belangrijkste druivenrassen. Maar Schmelz maakt ook een Weissburgunder van druiven die boven aan de helling Postaller staan, waar door de armetierige omstandigheden zeer gezonde en zuivere druiven komen. Ook van Postaller komt een Gelber Muskateller met mooi fruitig zoet en van de wijngaard Donaufeld, van het zogenaamde Schwemmland, komt hun Sauvignon Blanc met een knisperende frisheid

Soms worden wijngaarden ook gerooid, om plaats te maken voor een ander druivenras of om de uitgeputte ranken te vervangen. Dit is ook gebeurd op een deel van Pichlpoint. Hier staat Grüner Veltliner op een top positie, die echter te jong is om als Smaragd toegelaten te worden. Daarvoor zal Schmelz nog een tijdje moeten wachten. Omdat er in 2017 zo goed materiaal vanaf is gekomen heeft Thomas deze wijn 24 maanden op de tank gelaten voordat hij is gaan afvullen. Hiermee heeft hij een geweldige kwaliteit bereikt, die echter niet mag vallen binnen een officiële kwalificatie. Deze wijn wordt nu speciaal bij Rando aangeboden als Selection.

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.