Weingut Norbert Bauer

9 september 2021

Het Weinviertel is al deels besproken in maart 2021 in het artikel over Zull. Dit weidse, geschakeerde, open en uitnodigend deel van Niederöstereich strekt zich uit van de Donau in het zuiden tot de Tsjechische grens in het noorden en van het Manhartsgebergte (Waldviertel) in het westen tot de Slowaakse grens in het oosten. Hier wisselen de bijna 14.000 hectaren wijngaarden op rollende heuvels zich af met korenvelden en bossen. Her en der vind je er de traditionele Kellergassen die nog dromend in het landschap liggen, verwijzend naar al eeuwenoude wijncultuur.

Dit is de wijnstreek die is gedomineerd door Grüner Veltliner, dat op circa 8.500 hectare is aangeplant. Deze druif geeft een fruitig boeket in combinatie met frisse zuren en is om die reden erg geliefd bij de Oostenrijkse wijndrinker. Het Weinviertel is in 2002 de eerste wijnstreek geweest die in Oostenrijk de herkomst classificatie Districtus Austriae Controllatus (DAC) heeft gekregen voor Grüner Veltliner die daarbij aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden moet voldoen.

In het noord-westen van het Weinviertel, het Retzer Land, staat naast Grüner Veltliner ook een aanzienlijk deel Riesling aangeplant. Deze stokken wortelen in dit klimatologische eiland erg diep omdat de zomers erg heet en droog kunnen zijn. Dit in combinatie met veel zonne-uren levert meer geconcentreerde, krachtige wijnen met veel structuur. Daarnaast vind je in dit deel ook de zogenaamde Kessellagen. Dat zijn steile, in de diepte verdwijnende gebogen hellingen van vruchtbare löss, waar in de hete luwte rode wijnsoorten zeer goed gedijen.

Het wijngoed Bauer in Jetzelsdorf ligt middenin dit deel van het Weinviertel en produceert een mooie reeks witte wijnen van de steenhoudende kleiachtige leemgrond en rode wijnen van de eerder besproken Kessellagen. Dit wijngoed is al vanaf 1721 in handen van de familie en inmiddels is de 13e generatie aangetreden om het bedrijf voort te zetten. Norbert en Gisela bestieren nu het 90 hectare grote wijngoed, samen met zoon Wilfried en een vast team.

De filosofie van het bedrijf is gebaseerd op een lange traditie waarbij respect voor de wetten der natuur de werkwijze bepaalt in harmonie met de natuur, geholpen door kennis, uit het verleden en flair voor continue verbetering. Zorgvuldigheid zie je ook terug in beplanting van de beschikbare wijngaarden, waarbij bijvoorbeeld Chardonnay en Weissburgunder op kalkhoudende grond staan en de Riesling op oergesteente.

De 100 verschillende percelen geven zo ieder een eigen identiteit dat zich bij Bauer vertaald in een prachtige serie “Lagen-”, reserve- en Klassik-wijnen aangevuld met mooie cuvé’s. De wijnen rijpen in lange kelders in de zandgrond, waarbij Norbert vertrouwt op de factor tijd en zo min mogelijk in het rijpingsproces ingrijpt. De wijnen van Bauer zijn een balans van natuur en vakmanschap, waarbij tot op elk detail aandacht wordt geschonken.

Het portfolio bestaat uit verschillende Grüner Veltliner van Klassik, via DAC naar top lagen, een volle Riesling, een aromatische Gelber Muskateller, een Weissburgunder en een Chardonnay. De rode wijnen zijn vooral Blauer Zweigelt Klassik en Reserve, Blauer Portugieser maar ook Sankt Laurent en zelfs Blaufränkisch als rariteit voor deze wijnstreek, aangevuld met wat franse druivensoorten. Proefnotities zullen uitkomen na een bezoek aan dit intrigerende domein in 2022. De wijnen die nu in de vinotheek van Otmar liggen kent Otmar al door en door en zal u er graag over vertellen.

© Andries Bosma
Colofon: Wein.Pur Grüner Veltliner Österreichische Agrarverlag, Falstaff Weinguide 2020/2021, Peter Moser, www.bauer-wein.com

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.