Weingut Hutter

27 februari 2021

Tussen Melk en Krems loopt de Donau door een eng dal met een tot 490 meter hoge steile wand aan de noordzijde. Hier vormen ca. 1400 hectare het wijngebied Wachau dat onder bescherming staat van UNESCO. De Wachau is wereldberoemd vanwege het idyllische landschap en de prachtige wijnen die het voortbrengt.

De Wachau is het ontmoetingspunt van noordelijke en zuidelijke klimaten. Hier bereikt het warme Pannonische klimaat zijn westelijkste punt van invloed en komen de luchtstromingen uit het noordwesten nog over de heuvels naar beneden rollen. Dit betekent dat in de zomer en herfst de rijpende druiven worden gekoesterd door veel warmte vanuit midden Europa. Dezelfde druiven worden ’s nachts afgekoeld door verfrissende, zuurstofrijke lucht van de bossen erboven. De Donau zelf zorgt voor afvlakking van de extremen tussen warm en koel en weerkaats daarnaast het zonlicht nogmaals de wijgaarden in. Resultaat is langzaam rijpende druiven met veel concentratie die toch de kans krijgen om volledig uit te rijpen zonder schimmels omdat neerslag hier zeer beperkt is.

De grond bestaat uit een rijk mozaïek van verschillende bodems en gesteenten en kan plaatselijk erg verschillen in laagdieptes en soorten. Op de hellingen die voornamelijk bestaan uit gneis en graniet bevindt zich een dunne tot zeer dunne toplaag van löss en lager bij de Donau zijn de diepere grondlagen meestal opgebouwd uit een mineraalrijk mengsel van kiezel, zand en löss. De steile rotsachtige hellingen geven veel mineralen aan voornamelijk Riesling en de in de Wachau voor meer dan 50% voorkomende Grüner Veltliner staat veel op de lagere oevers waar deze zeer goed gedijt.

Silberbichlerhof is een 14 hectare groot wijngoed dat al zeven generaties in bezit is van de familie Hutter. Dit wijngoed ligt in Mautern, in het uiterste oosten van de Wachau en profiteert daarmee volop van de Pannonische warmte. Hutter heeft wijngaarden aan beide zijden van de Wachau. Rondom Mautern op de langzaam naar het zuiden omhoog lopende vlakte met afwisselende gesteenten dieper en minder diep onder de oppervlakte en boven Loibenberg en Dürnstein op de zeer steile noordhelling met Wachau’s mooiste wijgaarden. Hij werkt hier zoveel mogelijk samen met de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen, en in de kelder betracht hij uiterste voorzichtigheid om de wijnen in alle rust te laten rijpen.

Hutter heeft Grüner Veltliner wijnen in elke Wachauer kwaliteitscategorie, Steinfeder, Federspiel en Smaragd en een Eiswein. Deze wijnen komen alle van de rechteroever, waar de bodem onder de in dikte variërende toplaag gevormd wordt door een variatie aan gesteenten. Zijn Riesling wijnen komen ook voor een deel uit dit gebied, maar ook deels van de steile hellingen aan de linkeroever. Stuk voor stuk wijnen met een eigen indentiteit en allemaal van onberispelijke kwaliteit dankzij de lokale omstandigheden en de inspanningen van vader en zoon.

Naast de twee bekende druivensoorten heeft Hutter nog een Gemischtersatz, “Muskariri”’ bestaande uit Muskat Ottonel, Riesling en Rivaner. Zeer bedreven is Hutter met Grauer Burgunder waarvan de stokken op een diepe zandplaat staan, waardoor deze wijn met mooi fruit over veel mineralen beschikt. Hiervan worden ook een tweetal dessertwijnen gemaakt. Trots is Hutter op zijn “Tribunus Favianus”, waarmee hij teruggrijpt op de Romeinse tijd, toen in Mautern al wijnbouw was. Deze wijn bestaat uit Grüner Veltliner en Riesling die drie maanden vergisten in een 400 liter grote klei amfoor, waarin de wijn daarna nog 1 jaar op de gistresten blijft liggen. Het is een ware ervaring om deze wijn te mogen proeven.

© Andries Bosma

Bibliografie:
Bezoek aan Hutter te Silberbichlerhof in Mautern 22 september 2020
Website: www.hutter-wachau.at
Wijnatlas, 5e editie, Hugh Johnson en Jancis Robinson
Falstaff Wein Guide 2020/21, Peter Moser

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.