Luft, Erde, Wasser, Zull

14 maart 2021

Dat staat te lezen op de dozen waarin Zull zijn wijnen verpakt. Dat zijn bij Zull de ingrediënten voor het maken van wijn op volgorde van belangrijkheid. Al het andere is overbodig, dus geen pesticiden of technische toepassingen, maar gecertificeerd biologische wijnbouw.

Het Weinviertel was vroeger de grootleverancier van de Sekt-huizen in Wenen. Frisse Grüner Veltliner was een uitstekende basis voor deze populaire wijn. Maar die huizen gingen steeds minder voor de druiven betalen en het leven op het platteland ten noorden van Wenen werd steeds zwaarder. Het roer moest om en gelukkig heeft het terroir van het Weinviertel ook veel meer kwaliteit te bieden. De vader van Phillip Zull, Werner Zull, is één van hen die in 1980 hiermee is begonnen …..

Luft: De weidse rollende vlakten van het Weinviertel liggen tussen de Alpen en de Karpaten die hier een doorgang vrijlaten voor luchtstromingen van noord naar zuid. Dit betekent een continue aanvoer van frisse lucht waardoor nevelige omstandigheden met schimmelvorming nauwelijks bestaan. Gesitueerd aan de randen van de Pannonische warmte zijn de zomers warm en door de luwte van het Manhartsgebergte (Waldviertel) is het een zeer droog gebied met 1800 uren zon/jaar. Op 250 tot 300 meter boven zeespiegel kan het desondanks ’s nachts goed koud worden.

Erde: Het Weinviertel is bedekt met een laag löss, een sediment dat door de lucht hierheen is getransporteerd tijdens de laatste ijstijd. Onder deze laag ligt een zeer gevarieerde bodem die grote verscheidenheid garandeert. De 20 ha. Van Zull, verdeeld over 25 percelen, bestaat uit een zanderige ondergrond ideaal voor Grüner Veltliner, uit graniet gesteente waar Riesling zich thuis voelt en uit kleiachtige leem waar Pinot Noir en Chardonnay zich lekker voelen.

Wasser: Het regent in dit droogste gebied van Oostenrijk maar heel weinig (430 mm/jaar). Daardoor wortelen de druivenstokken van Zull erg diep. Hierdoor krijgen de druiven veel soorten voedingstoffen en leveren de wijnen, rijk aan finesses, een keur van ontdekkingen als ze eenmaal in het glas zitten. De stokken krijgen overigens altijd voldoende water, omdat löss een uitstekende waterbuffer is.

Zull: Werner vanaf 1980 en Phillip nu respecteren de natuur naar wat die geeft, gebruiken geen kunstmatige middelen in de wijngaard en oogsten alles met de hand. Ze zijn wars van moderne technieken, tradities en modegrillen in de wereld van wijnvinificatie en bogen op generaties lange ervaringen die beetje bij beetje worden verbeterd, met focus op fruit en zuiverheid. De kwaliteit voel je als je hun wijnhuis in het kleinste wijnstadje van Oostenrijk, Schrattenthal, binnenkomt. Alles is zuiver, alles is opgeruimd en alles wordt doordacht uitgevoerd.

Zull heeft vier klassen wijn.
Lust und Laune: Grüner Veltliner, Rosé en Blauer Portugeser. Dit zijn geurende, levendige, fruitige en lichte wijnen die het beste jong gedronken kunnen worden. Zull heeft nu ook een Petillant Naturel (PetNat), Rosé Ancestrale in het assortiment.
Klassik: DAC Grüner Veltliner, Chardonnay en Zweigelt. Deze wijnen hebben structuur, hun eigen karakter, komen van de beste percelen en focussen nog steeds op fruit in harmonie met aroma’s.

Topklasse: Grüner Veltliner Äussere Bergen, Riesling Innere Bergen, Pinot Noir en Cuvé Schrattenthal. Dit zijn krachtige wijnen met veel diepgang en gedeeltelijke houtopvoeding die geduld vragen, maar altijd hun fruitige karakter naast complexiteit behouden.
Dessertwijn: Riesling wordt afhankelijk van de jaarlijkse weersomstandigheden gebruikt om een dessertwijn te maken.

© Andries Bosma

Bibliografie:
Bezoek aan Zull te Schrattenthal 22 september 2020
Website: www.zull.at
Wein spricht Deutsch 2007, Stuart Pigott
Falstaff Wein Guide 2020/21, Peter Moser

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.