Landauer Gisberg

29 januari 2021

Wanneer je komende van de A2, de autobaan van Wenen naar het zuiden, Tattendorf binnenrijdt is de eerste bebouwing links van de weg het wijnbedrijf Landauer Gisperg. Een bedrijf waar met veel passie en door toepassing van biodynamische wijnbouw prachtige wijnen worden gemaakt, waaronder enkele zeer bijzondere.

Dat wijnbouw in de Thermenregion goed gedijt wisten de Romeinen al. Het gebied strekt zich vanaf de stadsrand van Wenen 40 km naar het zuiden uit. De wijngaarden liggen deels tegen de hellingen van het Wienerwald en deels op de oostelijk hiervan gelegen vlakte “Steinfeld”. Het dorp Tattendorf is in het centrum van deze vlakte.

De bodem van het Steinfeld bestaat uit oud sediment dat is samengesteld uit sterk kalkhoudende bruine aarde vermengd met kiezel tot op grote diepte. Een bodem die rijk is aan mineralen. Het is ook een goed waterdoorlatende bodem, waardoor drassigheid na regen niet voorkomt. Daarnaast is er altijd wel een briesje doordat de vlakte gelegen is vlak voor de poort naar het noorden, tussen het einde van de Alpen en het begin van de Karpaten. Hierdoor zijn er geen problemen met schimmels. De vrije ligging ten opzichte van de Hongaarse hoogvlaktes zorgt voor het Pannonische klimaat, met hete zomers en droge herfst. Dit resulteert in volledig rijping van de druiven. Kortom, ideale omstandigheden voor veeleisende rode wijndruiven zoals Pinot Noir en Sankt Laurent.

Johanna Gisperg heeft het bedrijf van haar ouders overgenomen en heeft het samen met haar man Franz Landauer voortgezet. Johanna regelt de zakelijke kant van het bedrijf en is met haar gedrevenheid voor Otmar een ideale gesprekspartner om bestellingen, informatie en financiële afhandeling te regelen. Franz heeft daardoor alle tijd om zijn passie en toewijding in samenhang met de natuur, de hoogst mogelijke kwaliteit in de fles te krijgen.

De harmonische omstandigheden tussen bodem, klimaat en druivenranken zijn mede tot stand gekomen door de biologische bedrijfsvoering. De gezonde en volledige gerijpte druiven zijn elk jaar weer een garantie voor de beste wijnen. Zorgvuldige behandeling in de kelder en uitgekiende opvoeding in de vaten resulteren steeds weer in rijke wijnen met veel finesse.

Franz is lid van de in 2003 opgerichte “Burgundermacher”, een genootschap van 8 wijnboeren uit het Steinfeld die de hartstocht voor de druivenrassen Pinot Noir en Sankt Laurent delen. Ze maken ieder hun eigen wijnen, maar komen ook op de markt met een Pinot Noir en een Sankt Laurent onder de naam Burgundermacher, met “der Junge”, een fruitige cuvée van Pinot Noir, Sankt Laurent en Blauer Portugieser die midden oktober als eerste wijn van het jaar wordt aangeboden en “Schoko”, chocolade producten gemaakt met Pinot Noir of Sankt Laurent.

Landauer Gipserg heeft een aantal top producten, waaronder Pinot Noir, Sankt Laurent en Blauer Zweigelt, steeds in drie kwaliteiten. Een mooie lijn aan witte wijnen complementeren het aanbod. Daarnaast hebben ze een populaire lijn, “Black Betty”, waarvoor een combinatie van moderne druivenrassen met autochtone rassen zorgt voor prettige, frisse en fruitige wijnen.
Door toepassing van grote klei-amforen, die in de grond zijn ingegraven, gaat Franz terug in de oudheid en creëert een witte en een rode wijn die hierdoor een bijzonder opvoeding kennen, gekarakteriseerd door de oorsprong van de druif, de bodem en de regio. Dit geeft een uitzonderlijk resultaat dat de eigenheid van het bedrijf etaleert.
Met de Traminer druif wordt ook een Orange wijn gemaakt door de natuurlijke gisting te laten starten een korte periode voor het persen. Dit geeft een zacht en zeer aromatisch resultaat.

Kortom, Landauer Gisperg is een professioneel geleid wijnbedrijf waar met passie prachtige wijnen worden gemaakt in verscheidene kwaliteiten van Klassik tot Rarität, altijd biodynamisch, zonder uitzondering goed en lekker.

© Andries Bosma

Bibliografie:
Bezoek aan Landauer Gisperg 23 september 2020
Websites van Landauer Gisperg en Burgundermacher
Wein spricht Deutsch, Stuart Pigott
Falstaff Wein Guide 2020/21, Peter Moser

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.