Weingut Herzinger uit het Traisental

29 mei 2021

Het is 4000 jaar geleden dat de Kelten aan wijnbouw deden op de beschutte hellingen van Nussdorf ob der Traisen. Dit zogenaamde keteldal licht aan de voet van het Wetterkreuzgebergte, ten zuiden van de stad Krems. Dit is het beste stukje van de kleinste DAC in Oostenrijk, het Traisental. Al sinds 1792 heeft het familiebedrijf Herzinger hier haar thuis.

De bodem van de 11 hectare wijngaarden die Herzinger bezit bestaat uit steenachtige, rotsige ondergrond met een in dikte variërende bovenlaag van löss. Het gebied is zeer gevarieerd in samenstelling en laagdikten, veelal opgebouwd uit terrassen. De droge, steenachtige en kalkrijke grond geeft de wijnen een eigen profiel met een krachtige, volle smaak en een stevige ruggengraat. De mineralen dragen daarbij de smaak, ondersteunen de structuur van de zuren en bevorderen de kracht tot in lengte van jaren bij opgelegde wijnen. De belangrijkste Rieden (wijngaarden) van Herzinger zijn Nussgarten met een diepe lösslaag, Hochschopf op een steile helling met een kleine lösslaag op een stenige ondergrond, Gaisruck met een diepe lösslaag op conglomeraat en Kirchweg met een vlakke ligging en veel löss.

Met name in de nazomer geniet dit gebied van warme tot hete dagen die altijd eindigen met koele nachten. Het landklimaat van de poesta’s in Hongarije zorgt tot in de late herfst via het brede Donaudal voor opwarming, zodat volledig rijping is gegarandeerd. Elke avond komt een frisse wind neerdalen vanuit het Alpenvorland, waardoor de rijping vertraagd en de druif zich langer kan ontwikkelen. Door deze dagelijkse wisseling van temperatuur zal schimmel geen spelbreker zijn in de wijngaarden. Volledige rijpheid kan in langzaam tempo bereikt worden. Dat resulteert in sappige druiven met veel smaak en complexiteit. Herzinger bevordert de lengte van wasdom nog eens extra door alleen bij volledige rijpheid te plukken. Hiervoor gaat hij soms tot drie keer toe door een wijngaard om te oogsten.

Traisental DAC staat bekend als het Oostenrijkse wijngebied waar Grüner Veltliner het meeste voorkomt (63%). Daarnaast is Riesling de andere druivensoort die onder de restricties van dit DAC verkocht mag worden. Herzinger heeft verder nog alle Bourgogne soorten, de aromatische rassen Roter Veltliner en Muskat Ottonel, Rivaner, Sauvignon Blanc, Blauer Portugieser en Zweigelt. Hij wil raszuivere wijnen maken, die type-echt zijn met de fijne finesses van de bodem. Ze moeten toegankelijke elegantie hebben in de smaak zowel als in de neus. Over het algemeen ontdoet hij alle druiven van de stokjes en koelt de druivenmost korte tijd voordat hij een langzame persing uitvoert. Daarna volgt een temperatuur gecontroleerde vergisting. De omstandigheden van het Traisental, in combinatie met zijn werkwijze leveren fruitige, frisse wijnen waarin de door hem gewenste kenmerken inderdaad naar voren komen. Recent resulteerde dit weer in hoge (90+) waarderingen voor alle aangeleverde wijnen bij de DAC cup van het Falstaff Magazin.

Andreas Herzinger heeft nog steeds zijn vader Reinhard als raadgever in de buurt. Daarnaast komt de volgende generatie al naar voren. In 2018 mocht zoon Alexander zijn eerste wijn maken, geheel naar eigen inzichten. Dit resulteerde in de Grüner Veltliner Alexander, een wijn die door wat hogere temperatuur bij vergisting en dankzij licht gedoseerd houtgebruik een zeer geslaagd experiment genoemd mag worden. Tijdens een proeverij ter plaatse was onze waardering voor deze harmonisch opgebouwde wijn lovend. De lange traditie van deze familie is geborgd voor de toekomst. Een wijnhuis dat kwaliteit voorop stelt. Dit begint in de wijngaard door dicht bij de natuur te blijven en kwaliteit boven alles te stellen. Het proces in de kelder is eveneens volledig op kwaliteit ingericht, tegenwoordig met CO2 reducerende werkwijzen.
Herzinger produceert naast wijn ook fruit, natuurlijk gemaakte confituren en van eigen fruit gemaakte destillaten.

© Andries Bosma

Bibliografie:
Bezoek aan Herzinger te Nussdorf, 21/22 september 2020
Website: www.herzinger.at
Weingut Herzinger Traisental Österreich
Falstaff Wein Guide 2020/21, Peter Moser

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.