Neuburger Exempel 2016

29 september 2021

De Ried Gabarinza ligt op de helling Wagram (Wogenrain is oude zeekust) van de Parndorfer vlakte. Deze heden ten dage door twaalf zeer grote windmolens gedomineerde vlakte van ca. 200 ha. is de begrenzing van de Neusiedlersee naar het noordoosten. De helling Wagram loopt ca. 40 meter naar beneden, naar het niveau van de Neusiedlersee ten noordoosten van Gols. Hier bestaat de bodem voornamelijk uit zand en leem met kiezel en in de diepere lagen zand met veel kalk van schelpen uit de oerzee. Dit is de lokatie waar de Neuburger van Gsellmann staat.

Neuburger is een kruising tussen Roter Veltliner en Sylvaner. Deze typisch Oostenrijkse soort vindt men hoofdzakelijk in de Thermenregion, verder in Neusiedlersee-Hügelland en nog een paar ha. in de Wachau, alwaar die als eerste is ontdekt, aangespoeld aan de Donau oever bij Oberarnsdorf.

De Neuburger geeft meestal diep gele wijnen en heeft vaak een nootachtig karakter, dat bij ouderen sterker wordt. De trossen zijn compact waardoor botrytis op de loer ligt. Dankzij middelmatig vroege rijping en de expositie aan het warme Pannonische klimaat levert de schimmelvorming hier geen grote problemen.

Andreas Gsellmann haalt na de oogst (midden september) de druiven van hun stokjes en laat ze 7 dagen met schil in een stalen tank liggen. Hier ontstaat een spontane gisting die wordt gevolgd door een malolactische gisting, waarbij slechts battonage (omroeren van de hoed) wordt uitgevoerd. Na die 7 dagen wordt de wijn geperst en gaat 9 maanden op een 500 liter vat, waarbij de dode gistcellen langzaam naar de bodem zakken en daar blijven liggen (sur lie). Een eenmalige zwaveling is het enige dat de wijn ondergaat voordat deze de fles ingaat. Dus er wordt niet gefilterd. Vanaf 2017 is dit een biologisch dynamisch gemaakte wijn met certificaat.

In maart 2021 kwam de wijn diep goudkleurig in het glas, terwijl hij beendroog geurde. De neus gaf veel mineralen prijs, waarbij vuursteen en schelpenkalk belangrijke elementen vormden. Na een korte rustpauze begon fruit zich te openbaren in de vorm van abrikoos en perzik met tropisch fruit in de achtergrond. Eenmaal de mond binnenkomende geeft de wijn zijn kracht, gedragen door frisse zuren die doen denken aan steenfruit zoals kers en daarnaast citrus en abrikoos, met inderdaad een zweem van amandel en hazelnoot. Bitters doen hun werk vlak voor het doorslikken en geven deze wijn enorme kracht. De wijn smaakt nu, maar ook morgen en later zegt Andreas en dat kan ik beamen. Nagenieten kan door een afdronk van behoorlijke lengte met nagalmende rinse zuren met een gedachte aan citrus fruit.

De Neuburger Exempel is een krachtige wijn die aandacht vraagt om hem te doorgronden. Schenk deze wijn niet aan hen die van sappige fruitige wijnen houden, want dan gaat het mis. Schenk deze wijn gerust bij gerechten met gegaarde ham, gestoofd rund, stevige vis en het zal zeer zeker gaan bevallen.

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.