Reinberger

19 januari 2022

Reinberger


De Wagram is in de wereld een uniek wijnbouwgebied. Nergens is de aangewaaide toplaag van löss zo dik. In de ijstijd hebben de ijzige winden uit het verre noorden hier aan de oever van de oerzee de kleine korreltjes tot wel 20 meter dik afgezet. Deze diepe toplaag is zeer rijk aan kalk, fossielen uit de oerzee en mineralen van de löss. Daarnaast kan löss heel goed water vasthouden, zodat droogte nooit een probleem zal vormen. 


Diep onder deze toplaag zit gneis, gesteente waaruit het Manhartsgebergte in het Waldviertel bestaat. Verder kun je in de bodem zandafzetting van de oerzee en later de Donau terugvinden, net als breuksteen en sediment gesteenten. Dat laatste is vooral bij Reinberger het geval, die heeft zijn wijngaarden in de zuidwest hoek van de Wagram. Dat is redelijk dicht bij de Donau en naast de monding van de Kamp in de Donau (naast het Kamptal). 


Het klimaat in de Wagram wordt bepaald door de hitte van de Pannonische invloeden overdag, afgewisseld met de koude luchtstromingen uit het Waldviertel in de nacht. Grondsoort en meso-klimaat leveren een terroir dat uitermate geschikt is voor Grüner Veltliner. Hier krijgen de wijnen van deze druif hun kruidigheid, ras, en pikante invloeden ten volle mee. Een uitstekende combinatie met het mooie fruit, waarin Grüner Veltliner altijd al uitblinkt. 


Reinberger heeft net als vele wijnproducenten in de Wagram ook een behoorlijke productie van Roter Veltliner. Deze druivensoort is geen familie van de Grüner Veltliner, maar een andere autochtone soort uit Oostenrijk. Juist in de Wagram gedijt deze Roter Veltliner uitstekend. Hiervan komen wijnen die fris fruit en zachte elegantie brengen met een heerlijke aromatische neus. Riesling, Chardonnay en Zweigelt maken het assortiment compleet.


Reinberger is van mening dat de kwaliteit van de wijngaard af moet komen. In zijn kelder, een combinatie van traditionele ervaring en moderne techniek, kan hij alleen nog dat bewaren in de wijn dat de natuur heeft geleverd. De verzorging van de 9 hectare wijngaard en de activiteiten in de kelder worden hier met nooit aflatende toewijding uitgevoerd. Dit levert grote wijnen met ziel en karakter, waarbij vooral de karaktervolle Grüner Veltliner en de unieke Roter Veltliner vele nationale en internationale prijzen in de wacht slepen.


© Andries Bosma

Colofon: www.reinberger.at en Falstaff Wein Guide 2020/2021
Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.