Spannendste wijnhellingen

25 juni 2021

De Spitzerberg heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot één van de spannendste wijnhellingen. Niet alleen Oostenrijkse, maar ook internationale wijnschrijvers hebben duidelijk belangstelling voor dit gebied. Daarom heeft Rando Trading samen met wijnhuis Netzl speciaal voor u als wijnliefhebber een collectie van vijf verschillende wijnen van deze zuidwest georiënteerde helling samengesteld. Hiermee krijgt u een overzicht van de verschillende stijlen van de wijnmakers die wijn van dit gebied produceren.

De Spitzerberg ligt helemaal in het oosten van het wijnbouwgebied Carnuntum, tegen de Slowaakse grens aan. Het is de meest westelijke uitloper van de Karpaten, een hooggebergte dat vanaf hier in een grote boog in Midden-Europa om de Pannonische vlakte ligt en eindigt op de grens van Roemenië en Servië. De Karpaten is een veel ouder bergmassief als de Alpen. Miljoenen jaren geleden brak de branding van de oerzee aan de kust van de Karpaten. Daarom bestaat de Spitzerberg uit zanderige kalkbodem. Door de ligging aan de doorgang van de Pannonische vlakte, het Hongaarse binnenland, naar het Wiener bekken is deze berg nu nog steeds blootgesteld aan voortdurende wind. Gedurende de zomerweken is hier het heetste en neerslag armste gebied van Oostenrijk. Maar in de nazomer koelen de nachttemperaturen snel. Dit alles tezamen stellen de druivenstokken moeilijke omstandigheden, waardoor deze een lage opbrengst hebben, hoge rijpheid bereiken en frisheid garanderen.

De Blaufränkisch wijnen van de Spitzerberg zijn onvergelijkbaar. Ze hebben een bijzonder aromatische complexiteit, zijn zijdezacht van textuur en hebben een schier eindeloos rijpingspotentieel. De jaargang 2017 behoort hier tot het allerbeste van de laatste decennia. Daardoor kregen de wijnen van Spitzerberg hoge aanprijzingen in alle media. Ried Spitzerberg heeft zelfs van de Österreichischen Traditionweingütern de kwalificatie gekregen van Ersten Lage 1ÖTW.

Een kennismakingspakket van 6 flessen Blaufränkisch Ried Spitzerberg 2017 is verkrijgbaar bij Rando Trading voor € 198,-. Hierin zitten de Spitzerberger Blaufränkisch 2017 van de volgende wijboeren: Christian Dietrich, Robert Payr, Horst Pelzmann, Michaela Riedmüller en 2 flessen van onze eigen wijnboer Martin Netzl. Ik wens u een zeer aangename proeverij, 6 fantastische avonden, 6 geweldige wijnspijs ervaringen of een combinatie van dit soort momenten.

Ried Spitzerberg.
Originele Duitse tekst van © Herbert Lehmann, vrij vertaald door © Andries Bosma

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.