Bauer, Grüner Veltliner Alte Reben 2020

7 februari 2022

Norbert Bauer, Grüner Veltliner Alte Reben 2020

Dit is een voorbeeld van Grüner Veltliner uit het Weinviertel. Deze wijn komt van verscheidene percelen in Mittergraben. Hier zijn de stokken minstens 25 jaar geleden aangeplant op een bodem dat een mengsel is van leem met klei.

De stokken worden in het voorjaar al ontdaan van de overtollige knoppen en uitschietende loten. Hierdoor wordt een goed lucht doorlatende loofwand verkregen dat achterblijvend vocht, dus schimmel voorkomt. In de zomer wordt een deel van de groene druiven weggeknipt en een deel van de bladeren weggehaald. Hierdoor kunnen de achterblijvende druiven beter en gezonder doorgroeien en rijpen door een betere zon inval. Begin september worden nogmaals de bladeren ter hoogte van de druiventrossen weggehaald, waardoor wederom een betere lucht doorlatende zone ontstaat.

In de tweede helft van september worden de in ideale omstandigheden gerijpte druiven geoogst. Ze ondergaan een vergisting die op gang komt dankzij natuurlijk aanwezige gistcellen. Na de vergisting verblijft de wijn nog in de tank op de fijne gistcellen tot de rijping voldoende is voltooid voor botteling. 

Dit levert een geurige, goed gerijpte wijn met een mooie fruitige neus waarin u peer en roze grapefruit kunt ontwaren. De wijn heeft een sappige structuur met mooie zuren om het karakter te borgen. Een hint naar zachte notensmaak met iets van honing, karamel en een florale touch begeleiden de smaak gedragen door het zachte zuur van citrus naar een afdronk met iets witte peper,

De wijn is goed in harmonie en is geschikt om bij milde gerechten te nuttigen. Ook Aziatische gerechten komen in aanmerking als ze niet te pittig zijn. Drink deze kwaliteitswijn het komend jaar op een temperatuur van 8 – 10 ºC.

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.