Wijn innovaties

15 juli 2021

Dit wijngoed is in 1931 opgericht door Alfred Fischer Senior. Alfred Fischer Junior heeft in 1965 de leiding van het bedrijf overgenomen en in 1998 weer doorgegeven aan zijn zonen Alex en Thomas. Een echt familiebedrijf dus, waar ervaring en traditie van het ambachtelijk wijn maken in ere wordt gehouden. Dit wordt voortdurend aangevuld door het innovatieve vermogen van de opvolgende generaties. Die innovatie wordt inmiddels toegepast in de wijngaard en de kelder, maar is ook kenbaar door uitbreiding naar Hongarije. Hier heeft de familie vanaf 2002 75 hectare wijngaarden aangelegd met een compleet, modern wijnbedrijf aan de oevers van het Balaton meer.

In Oostenrijk, in het dorp Stöttera heeft het wijngoed zijn wortels liggen en bezit 12 hectare wijgaard in het direct ernaast gelegen Pöttelsdorf. Dit is midden in de regio Rosalia dat ligt langs de oosthelling van het Rosaliagebergte. We spreken hier over het wijnbouwgebied Neusiedlersee-Hügelland tussen de Neusiedlersee en de laatste uitlopers van de Alpen. Hier pleegden tweeduizend jaar geleden de Kelten al wijnbouw. Nu behelst Rosalia 360 hectare wijngaard met hoofdzakelijk Blaufränkisch en Zweigelt, maar ook met witte druivensoorten.

De regio Rosalia biedt een grote geologische verscheidenheid met grondsoorten die bestaan uit zware klei, mergel, leem, löss en zand. In al deze grondsoorten zit een behoorlijk aandeel kalk, dat afkomstig is van mossels en slakken. Circa 11 miljoen jaren gelden was hier namelijk een oeverzone van het Pannon-meer, een groot oermeer dat tussen de Alpen en Karpaten heeft bestaan. Wijnboeren kunnen hun druivensoorten nu op de meest ideale bodemsoorten aanplanten.

Daarnaast is voor de regio Rosalia de invloed van het heersende Pannonische klimaat belangrijk. Hete en droge zomers worden opgevolgd door neerslag-arme maanden september en oktober, goed voor mooie rijping van de druiven en een goede oogst. Daarna volgen elk jaar weer erg koude en lange winters. De klimaatomstandigheden, samen met de bodemsamenstellingen leveren Rosalia een uniek profiel met veel potentie om hier wijnen te maken met grote authenticiteit. Het zijn doorgaans wijnen met een zuivere structuur, vol van smaak en extract.

In 2005 is door de meest geëngageerde en naar hoogste kwaliteit strevende wijnbouwers “Vinum Rosalia” opgericht. Deze vereniging heeft als doel de wijnen van Rosalia bij een breder publiek toegankelijk te maken en daarbij de bekendheid van hun terroir te verbeteren. Deze Vereniging is in Oostenrijk de enige die een gezamenlijke wijn op de markt brengt, de Cuvée Rosalia. Dit is een Blaufränkisch-Zweigelt cuvé, gemaakt van de beste vaten uit de kelders van de leden. Daarnaast zet de vereniging zich in voor een zomerse specialiteit, een fruitig-prikkelende Rosé-Frizzante. Door consequent werk legt Vinum Rosalia de grondsteen voor een eigen profiel van de wijnregio. Dit heeft zich inmiddels vertaald in vele prijzen.

Het wijgoed Alfred Fischer behoort tot de oprichters van Vinum Rosalia. Inmiddels heeft deze vereniging negen leden, die allen in hoge mate profiteren van wederzijdse know-how en intensieve uitwisseling van hun ervaringen. Dit is ook merkbaar aan de wijnen van de lijn Rosalia bij Alfred Fischer. Het zijn stuk voor stuk uitgebalanceerde rode wijnen van Blaufränkisch en Zweigelt. Voor hun witte wijnen koopt Fischer druiven in van boeren in het Leitha gebergte, de Grüner Veltliner, Welschriesling en Pinot Blanc. Gelegen in Neusiedlersee-Hügelland, dicht bij het voor dessert wijnen bekende Rust, heeft Fischer ook een paar prachtige dessert wijnen in haar programma.

© Andries Bosma
Colofon: Artikel van Vinum Rosalia, Beschrijving van Weingut Alfred Fischer, website alfredfischer.com (foto) en bezoek aan Weingut Alfred Fischer op 24 september 2020

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.