De Thermenregion bevindt zich ten zuiden van Wenen op de laatste oostelijke hellingen van het Wienerwald en de laagvlakte oostelijk hiervan. Het Wienerwald bestaat uit de laatste rimpelingen van de oostzijde van de Alpen ten westen en zuiden van de stad Wenen. Omdat de belangrijke spoorweg van Wenen naar het zuiden dwars door dit wijngebied loopt is dit gebied lang aangeduid als de Südbahn. Een begrip bij de inwoners van Wenen die veelvuldig naar dit wijngebied trekken voor ontspanning en dagtoerisme. Uiteindelijk is dit gebied toch vernoemd naar de natuurlijke bronnen die hier ook veel voorkomen, en plaatsen als Baden en Bad Vöslau bekend hebben gemaakt.
Wijn technisch is het gebied grofweg in twee delen op te splitsen. Direct ten zuiden van Wenen, in het noordwesten van het gebied vind je op de hellingen voornamelijk witte druiven. Dit zijn de elders nauwelijks voorkomende Zierfandler (ook wel Spätrot) en Rotgipfler. Deze aromatische witte druivensoorten staan op een relatief zware bodem van lemig zand en klei met een hoog schelpenkalk gehalte. Daaronder liggen diepe lagen van verwering gesteente en sediment van de oerzee die hier ooit haar oevers had. Deze diepere lagen zorgen voor een goede afwatering en warmteregulering vanuit de bodem zelf.
Het gedeelte op de hellingen meer naar het zuiden en in de vlakte ten oosten van deze hellingen bestaat de bodem meer uit stenig materiaal en arme verweringsgesteente. Hier gedijen rode druivensoorten erg goed. De belangrijkste soorten zijn hier de Pinot Noir en Sankt Laurent. Op de vlakte is zelfs sprake van het grootste gebied met aanplant van de Sankt Laurent. Het Stift Klosterneuburg heeft hier alleen al een perceel van 45 hectare Sankt Laurent.
Klimatologisch is dit gebied van oudsher al onderkend als een ideaal wijnbouwgebied. Het gebied is volledig geëxposeerd aan de Pannonische warmte die zo over de Neusiedlersee vanuit Hongarije aan komt waaien. De avondkoelte komt naar beneden rollen uit het Wienerwald en continue luchtstromingen zorgen voor het droogblazen van de druiven direct na elke regenbui.
De aromatische wijnen van de Zierfandler en Rotgipfler worden wereldwijd geëxporteerd. Hiervan gaat een aanzienlijk deel naar Aziatische landen, omdat deze wijnen uitstekend combineren met de gerechten die daar hun oorspring vinden.
Sankt Laurent is groot geworden door de wijnen die uit dit wijnbouwgebied afkomstig zijn. Nog altijd komen de beste Sankt Laurent wijnen uit de Thermenregion en hebben hun aandeel in het Oostenrijkse wijn assortiment duidelijk opgeëist.
Van de hellingen in het zuiden van dit gebied komen magistrale Pinot Noirs. Het is verbazingwekkend wat voor mooie grote kwaliteiten hier gemaakt kunnen worden. Een aantal wijnboeren heeft zich samengepakt in de vereniging “Die Burgundermacher”, verwijzend naar de Côte d’Or waarmee hun wijnen direct kunnen wedijveren.
Foto: Ried Mandelhöh Gumpoldskirchen Thermenregion
© ÖWM / Robert Herbst