Elementor #1589

7 februari 2022

Bauer, Zweigelt Reserve Ried Schatzberg 2016

Norbert Bauer, Zweigelt Reserve Ried Schatzberg 2016

De minimaal 25 jaar oude stokken waaraan de druiven voor deze wijn zijn gegroeid staan in de Ried Schatzberg. Hier, in het pittoreske Pulkautal bestaat de bodem uit zand en löss. Door de vorm van het dal, als een ronde ketel, vormen de expositie naar de zon en de bescherming tegen wind een ideale omstandigheid voor rode wijn.

De stokken worden elk jaar gereduceerd tot maximaal 8 scheuten, met maar één tros per scheut. Tijdens de bloei worden de bladeren weggehaald rondom de toekomstige trossen. De druiven kunnen zo beter genieten van de zon en wordt een vochtige omgeving tegen gegaan. In augustus wordt het weghalen van overtollig blad nogmaals herhaald en worden trossen weggeknipt tot maximaal 6 trossen per stok overblijven.    

In 2016 vond de oogst eind september plaats, waarbij de druiven aan een strenge selectie zijn onderworpen. De druiven bleven 20 dagen op kleine vaten waar ze een natuurlijke vergisting ondergingen. Na de persing verbleef de wijn 18 – 24 maanden op houten vaten van 225 liter.

Deze Blauer Zweigelt is een voorbeeld van kwalitatieve rode wijn uit het rode wijneiland van het Weinviertel.

De wijn is krachtig, harmonisch en heeft een goede beet. Hij overtuigd door een licht zoetje, een zachte toast, amandel tonen en veel kersenfruit. Dankzij de mooi geïntegreerde tannine is de wijn uitstekend in balans. Drink de wijn vanaf nu tot in 2026. Hij kan rustig worden genoten in combinatie met rundvlees en wild. De wijn kan goed gekoeld gedronken worden, denk hierbij aan 12-16 ºC.

Bauer, Zweigelt Reserve Ried Schatzberg 2016

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.