Mittelburgenland

29 september 2021

Ten zuiden van het stukje Hongarije dat aan de zuidoever van de Neusiedlersee Oostenrijk binnendringt, Sopron, ligt langs de Hongaarse grens het wijnbouwgebied Mittelburgenland. De ligging maakt duidelijk dat hier onbeperkt het Continentaal-Pannonische klimaat heerst. Invloeden van andere windstreken worden door bergen afgeschermd.

De bodem bestaat hier bijna hoofdzakelijk uit zware leem met hier en daar nog wat Gneiss, leisteen en soms een beetje kalk. De leemlaag kan hier tot grote diepte reiken, wat in dit klimaat een gunstig effect heeft. Leem kan namelijk veel water vasthouden en dat is handig voor de druivenranken, die hier warme en droge zomers mogen genieten. Dan is het fijn dat je wortels vanuit een goed gevuld reservoir voor de benodigde sappen kunnen zorgen.

Van oudsher wordt hier rode wijn gemaakt van met name de Blaufränkisch. Dit gebied werd voorheen ook wel als Blaufränkisch-land aangeduid. Hierdoor weten de wijnboeren al lang dat je voor rode wijn tijdig moet investeren om kwaliteit te bereiken. Omdat ze dit gewend zijn en het klimaat en de bodem daartoe de kans geven, komen hier mooie rode wijnen vandaan. Wijnen met veel kracht en warmte die, vaak door zorgvuldige opvoeding met of zonder hout, veel tannines kunnen hebben. Deze tannines gaan altijd in combinatie met het fruit dat type-eigen is voor de gebruikte druivensoort. Naast de onder DAC toegestane Blaufränkisch vind je hier ook Zweigelt, Sankt Laurent, Cabernet Sauvignon en Merlot met meestal een krachtig, vol karakter. Van deze druivensoorten worden ook wel cuvé’s gemaakt.

Ook dit is echt Oostenrijk, kijk maar naar de gebruikte druivensoorten die op 2 na weer typische autochtone soorten zijn, die je nagenoeg alleen in Oostenrijk vindt. De Blaufränkisch is wel de grens overgestoken naar Hongarije om in gelijksoortig klimatologische omstandigheden ook daar mooie wijn te maken. Alleen heet de druif in het Hongaars Kekfrankos. In het Burgenland zijn een aantal wijnboeren na “Die Wende” Hongarije binnen gereden met hun tractor en hebben wijnbouwpercelen aangekocht en aangeplant om hun productie volume uit te kunnen breiden. De echte nadruk op kwaliteit moet je echter nog altijd in Oostenrijk zoeken, omdat ze hier van oudsher gewend zijn wijngaarden te koesteren en kelders in optima forma gereed te hebben.

Foto: Burgenland, Mittelburgenland, Neckenmarkt, Grunderitsch
© ÖWM / WSNA 

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.