Neusiedlersee

29 september 2021

Ten oosten van de Neusiedlersee ligt het wijnbouwgebied Nesiedlersee. Ingeklemd tussen de Hongaarse grens, de Neusliedlersee en aan de noordzijde de Parndorfer hoogvlakte die vol met moderne windmolens is gebouwd.

Het gebied heeft een grote variëteit aan bodemstructuren, waarbij löss en zwarte aarde afgewisseld worden door zanderige grond en verweerd steengruis. Het is ook een gebied dat veel sediment rijk is en dus ook kalkresten herbergt. U begrijpt al dat hier meerdere druivensoorten aangeplant zijn. Sterker nog, hier worden zelfs compleet verschillende soorten wijn gemaakt. In het noorden en zuidoosten vind je droge wijnen van rode en witte druivensoorten. In het zuidwesten, aan de oever van het steppemeer in Seewinkel, vind je één van ’s werelds meest vermaarde zoete wijngebieden.

In Seewinkel heb je een hoge luchtvochtigheid en komt veel herfstnevel voor. Deze omstandigheden zorgen voor een uitstekende situatie om Botrytus Cinerea te laten ontstaan, de edele schimmel die de schil perforeert. Doordat de schil veel kleine gaatjes heeft aan het einde van het rijpingsproces kan water uit de druif verdampen. Hierdoor wordt de most veel geconcentreerder en krijgt dus een veel hoger suikergehalte. Door deze most te vergisten gaan gistcellen dood door het oplopend alcoholgehalte ruim voordat alle suiker is omgezet. Dat levert de Beerenauslese en Trockenbeerenauslese wijnen op die in internationale wijnconcoursen vaak winnen van de beste wijnen uit de Sauternes.

DAC mag in dit gebied alleen erkend worden aan wijnen van de Blauer Zweigelt. Als de Blauer Zweigelt verdere opvoeding geniet en het kwaliteitsniveau Reserve bereikt, mogen andere druivensoorten worden toegevoegd tot maximaal 40%. Het moeten dan wel autochtone druivensoorten zijn. De verder veel verbouwde rode druivensoorten zijn Blaufränkisch, Sankt Laurent, Pinot Noir en soms wat internationale druivensoorten. Witte druivensoorten die hier gedijen zijn de Welschriesling, Weissburgunder, Chardonnay en verschillende aromatische soorten.

Wijnen uit dit gebied zijn over het algemeen zacht in structuur, waarin het fruit verpakt is in een afgeronde harmonie en waar hardheid en hoekigheid ontbreken. De frisheid van het Weinviertel is hier niet te vinden, maar de voldoening van zachte, vol smakende wijn met fruit en stevigheid van bitters meer dan van zuren geven veel voldoening door gelaagdheid en mineralen. Citrus tonen zijn eerder van grapefruit dan van citroen. Dat is kenmerkend voor de Neusiedlersee.

Foto: Burgenland, Neusiedlersee, Gols
© ÖWM / WSNA 

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.