Wat voorheen Neusiedlersee-Hügelland heette is nu opgesplitst in twee wijnbouwgebieden, Leithaberg en Rosalia. Voor beiden is inmiddels een DAC vastgelegd. Rosalia ligt in feite ingeklemd tussen de wijnbouwgebieden Leithaberg en Mittelburgenland. Het is een apart erkend DAC-gebied geworden vanwege de eigen identiteit.
Het wijnbouwgebied Rosalia ligt op de oosthelling van het Rosalia gebergte, dat weer een laatste uitloper in oostelijke richting van de Alpen is. De wijngaarden liggen op deze laatste zacht rollende heuvels aan weerszijden van de Wulka die hier rustig richting het Neusiedlersee stroomt. Hier heb je een zware bodem van donkerbruine aarde met een ondergrond bestaande uit löss. Deze bodem brengt een krachtige Blaufränkisch voort, dat vergelijkbaar is met Mittelburgenland.
Naast de bodem doet de vrije expositie naar het Continentaal-Pannonische klimaat niets anders vermoeden dan een krachtige wijn. Toch zijn er verschillen met Mittelburgenland. Hier speelt de nabijheid van de Neusiedlersee die nog enigszins voor temperatuur regulering zorgt een rol. Nog veel belangrijker is de Schneeberg. Deze top van het Rosaliagebergte heet zo omdat hier in de vroege winter als eerste de sneeuw blijft liggen. ’s Avonds komt van deze hoogte koele lucht de helling afrollen en blaast de wijngaarden schoon en koel. Dat betekent een potentieel langere rijpingstijd, waardoor meer complexiteit in de druif ontstaat.
De Blaufränkisch wijnen van Rosalia zijn inderdaad krachtig, maar vaak zonder log te worden dankzij een flagrante toon van zachte tannine die de wijn een extra gelaagdheid meegeeft. De gewone Blaufränkisch is daardoor een heerlijk drinkbare wijn zonder mankementen. De verder opgevoede exemplaren leveren, vaak met mooie houttonen, een mooie diepte in geur en smaak. Als totale harmonie bereikt wordt kunnen deze wijnen tot de ‘grote’ gerekend worden.
De DAC certificering is hier van toepassing op de Blaufränkisch, maar ook op de Blauer Zweigelt. Ook de laatste druivensoort levert hier een stevige wijn met een regionaal boeket. Met dat laatste bedoelen ze in Rosalia een gelaagde wijn, waarin meerdere aspecten van de druif en de opvoeding te herkennen zijn. Deze wijnen hebben doorgaans een fruitige en kruidige smaak met behoorlijk wat herkenbare finesses.
Foto: Burgenland, Rosalia, Walbersdorf, Mattersburg, Schreindlberg
© ÖWM / WSNA