Kamptal

29 september 2021

Het Kamptal ligt ingeklemd tussen Kremstal, Wagram, Weinviertel en in het noordwesten het overwegend veel koudere Waldviertel. In het midden van dit gebied stroomt de Kamp vanuit het Waldviertel naar de Donau, waar het dal van de Donau breed is. Door dit brede Donau-dal kan de warmte vanaf de Pannonische vlakte in Hongarije toestromen om een klimatologisch spel te spelen met de koude uit het Waldviertel.

Het Kamptal heeft een unieke bodem van woestijnzand met vulkanische bestanddelen uit de Perm-tijd, 270 miljoen jaren geleden. De steile terrassen op de zuidhelling van de oever van de Kamp bieden een ideale lokatie voor de Rieslingdruif, die hier krachtige, levendige wijnen voortbrengt. Verder naar beneden, richting de Donau gaat de bodem over in löss lagen met leem. Hier staat hoofdzakelijk Grüner Veltliner, samen met druiven uit de Bourgondische familie en Blauer Zweigelt.

Sinds 2008 heeft het Kamptal ook de herkomst certificering DAC voor Riesling en Grüner Veltliner. Dit vrij grote wijngebied van iets meer als 3900 hectare levert dus hoofdzakelijk wijnen van deze 2 druivensoorten, tegenwoordig ook in kwaliteit tredes, oplopend van gebied-, via dorp- naar unieke wijngaard niveau.

Door de wisselende temperaturen, met vaak hete dagen opgevolgd door koude nachten zijn de wijnen bijzonder mooi in het fruit. Verschillende gesteenten in de ondergrond geven de wijnen structuur en met mooie zuren is levendigheid gewaarborgd. Door de iets makkelijkere toegankelijkheid als bijvoorbeeld een wijn uit de Wachau staat het Kamptal al langer bekend als leverancier van wijnen aan vele Nederlandse en Duitse wijnhandelaren.

Foto: Ried Spiegel, Ried Heiligenstein, Langenlois, Kamptal, Niederösterreich
© ÖWM / WSNA 

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.