Kremstal

29 september 2021

Krems is een wijnbouwgebied dat te vinden is op de beide oevers van de Donau, waar de rivier de Krems in de Donau stroomt en tevens een stukje verder opwaarts langs de Krems. Het ligt ingeklemd tussen Kamptal, Traisental, Wachau en het Waldviertel.

Voor de vanuit de uit het oosten stromende Pannonische warmte kun je het Kremstal zien als de klimatologische mond van de Wachau. Het Kremstal is breed aan oostzijde en vernauwd enigszins naar het westen, waar het overgaat naar de Wachau. Dit betekent dat deze warme luchtstroming van groot belang is en net als in het Kamptal de invloed moet delen met de koude valwinden uit het noordwestelijk gelegen Waldviertel. Met de brede Donau in het midden voor regulering van de temperaturen is hiermee weer eens een ideaal klimaat geschapen voor wijnbouw.

In de tweelingstad Krems-Stein is wijn overal aanwezig. Naast de vele wijnboeren en een Winzerverein (coöperatie van meestal kleinere wijnboeren) is hier ook een moderne mijnbouwschool gevestigd.

In de directe omgeving van deze stad en langs de Krems stroomopwaarts is de bodem samengesteld uit verweerd oergesteente, dat zorgt voor zeer mineraalrijke wijnen. Oostelijk van de stad Krems, waar het Donaudal breed uitwaaiert staan de wijnranken op diepe lösslagen, die voor een andere mineraliteit zorgen met meer volle smaak. Ten zuiden van de Donau zijn de druiven gepland op de terrashellingen richting Stift Göttweig, met droge, conglomeraat en kalkrijke bodem met löss bovenlaag in variërende dikte. Dit levert juist weer wat drogere, strakkere wijnen, eveneens met veel mineralen.

Hier is in 2007 ook de DAC certificering in het leven geroepen, waarvoor momenteel eveneens de 3-tredige kwaliteitsaanduiding gebied-plaats-wijngaard wordt gehanteerd. Deze DAC aanduiding mag gebruikt worden voor Grüner Veltliner en Riesling, de druivensoorten die hier zeer duidelijk de boventoon voeren. Er zijn wijnboeren die ook wat Chardonnay en Gelber Muskateller hebben en heel soms kom je Neuburger en de rode druivensoorten Zweigelt en Pinot Noir tegen.

Foto: Niederösterreich, Kremstal, Grillenparz
© ÖWM / WSNA 

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.