Ten oosten van de monding van de Krems in de Donau begint de Wagram. De Wagram ligt noordelijk van de Donau, waar het dal erg breed is geworden en de Donau traag verder stroomt richting Wenen (ca. 30 km). Hier zijn tijdens de laatste ijstijd enorme hoeveelheden löss neergedaald, afkomstig van veel noordelijke streken door luchtstroming hierheen gevoerd. Omdat wind alleen vrij licht materiaal mee kan nemen, bestaat Löss uit hele kleine deeltjes. Het is goed doorwortelbaar en heeft een enorme water opslagcapaciteit. Die bovenlaag van löss kan hier meters diep zijn, soms tot over 10 meter. Dus löss bepaald het karakter van de wijnen uit de Wagram. Druivenranken in de Wagram hebben nooit last van droogtestress.
Klimatologisch is voor de Wagram de Pannonische warmte ook zeer belangrijk. Gelukkig zijn ook hier nog koudere stromingen aanwezig uit het wel wat verder gelegen Waldviertel, maar in de nazomer koelen de nachten nog behoorlijk af. Dit is goed voor de wijnbouw, omdat de snelheid van rijping van de druiven wat wordt getemperd, waardoor de druiven veel evenwichtiger rijp kunnen worden.
Hier wordt hoofdzakelijk Grüner Veltliner gebruikt, maar er is nog een druif die hier zeer goed gedijt, de Roter Veltliner. Deze druivensoorten hebben helemaal geen verwantschap en lijken ook niet op elkaar. Roter Veltliner is ook een autochtone druivensoort, maar dan een zeer aromatische soort. Dat ruik en proef je direct als de wijn in het glas wordt geschonken. Het is een heel geschikte wijn om met meer kruidig eten te combineren. Dat kan goed omdat ook de vinificatie van de Roter Veltliner naar Oostenrijkse smaak overwegend droog wordt uitgevoerd.
De Wagram brengt verder rode wijnen voort van de Pinot Noir en Blauer Zweigelt en in geringere mate andere witte wijnen van Sauvignon Blanc, Chardonnay, Weissburgunder en Gelber Muskateller. De wijnen hebben over het algemeen een karakter dat bepaald wordt door mineralen, en fruittonen van citrus in combinatie met exotische elementen. Met de invloed van de mineralen die typisch zijn van de lössgronden krijg je een iets voller smaak gevoel in de mond, lekker sappig.
Vroeger heette dit gebied Donauland. Daaronder viel ook Klosterneuburg, dat echter op de noordflanken van het Wienerwald ligt, vlak tegen de westgrens van Wenen aan. Hier hebben we met totaal andere bodemsoorten te maken en ook andere klimatologische omstandigheden. Klosterneuburg zal hierom apart beschreven worden in een artikel over het Stift Klosterneuburg.
Foto: Kellergasse in Feuersbrunn, Wagram
© ÖWM / Robert Herbst