Carnuntum

29 september 2021

Dit wijnbouwgebied strekt zich uit van de oostgrens van Wenen tot aan de Slowaakse grens ten zuiden van de Donau. Het klimaat wordt bepaald door de grote invloed van het landklimaat in Hongarije, dat wordt gematigd door de aanwezigheid van de Donau en de Neusiedlersee.

Daarnaast ligt dit gebied tussen de uitlopers van de Alpen en aan andere zijde van het Oeralgebergte en vormt hierdoor een passage van zuid naar noord Europa zonder natuurlijk obstakel. Dit is de reden waarom de Romeinen hier vroeger een garnizoensstad hadden met 40 duizend inwoners: Carnuntum. Het altijd aanwezige luchtdrukverschil tussen noord en zuid van deze gebergten levert een continue luchtstroom op. Hierdoor worden de wijngaarden altijd droog geblazen en zullen schimmels geen kans krijgen.

De bodem is hier hoofdzakelijk opgebouwd uit leem en löss met lagen zand en verweerd gesteente. Door deze bodem is de streek bekend om zijn rode wijn, waarbij de Blauer Zweigelt de populairste is. Elk jaar wordt er ook een selectie van Blauer Zweigelt wijnen gemaakt die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van het gebied en daarnaast voldoen aan de typische smaak kenmerken van Carnuntum. Deze wijnen mogen de naam Rubin Carnuntum op het etiket voeren.
Naast Blauer Zweigelt wordt er ook Sankt Laurent en Pinot Noir gemaakt, aangevuld met de internationale druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Nog maar een paar jaren geleden hebben een aantal wijnboeren Blaufränkisch aangeplant op de Spitzerberg in het oosten van Carnuntum. Deze helling is naar het zuiden gericht. Hierdoor is er volop invloed van het Pannonische klimaat van de poesta’s in Hongarije, met hete zomers en ijzig koude winters. De nabijheid van de Donau en de Neusiedlersee zorgen voor temperatuurmatiging waardoor de druiven hier volledig uit kunnen rijpen. Dit in combinatie met de zanderige, kalkhoudende bodem geeft de Blaufränkisch wijnen van de Spitzerberg een grootse klasse met een fijne combinatie van fruit en elegantie.

Carnuntum kent ook de productie van witte wijnen. Afhankelijk van de bodemsoort van de respectievelijke wijngaard zijn dit voornamelijk Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Weissburgunder. Ook wat minder voor deze streek voor de hand liggende druivensoorten vinden hier her en der hun plek, waaronder Gelber Muskateller en Riesling.

DAC wijnen worden tegenwoordig in kwaliteit categories ingedeeld, met oplopend benaming van gebied via dorp tot wijngaard (Gebiets-, Orts- en Riedenwein). Deze opbouw van kwaliteitstreden wordt in Carnuntum stringent doorgevoerd. Voor Zweigelt, Blaufränkisch, Chardonnay, Weissburgunder en Grüner Veltliner is dit vastgelegd in de DAC certificering.

Foto: Niederösterreich, Carnuntum, Göttlesbrunn, Altenberg
© ÖWM / WSNA

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.