Südsteiermark

29 september 2021

De wijnbouwgebieden van de Steiermark grenzen aan Slovenië. Door deze zuidelijke ligging is de klimatologische invloed van de Adriatische zee goed merkbaar in de vorm van warme vochtige omstandigheden. Deze temperatuur zorgt voor omstandigheden waarin de druiven volledige rijping kunnen bereiken. Doordat de wijngaarden hoog op de zuidoostelijke uitlopers van de Alpen liggen krijgen de druiven ’s nachts voldoende koelte om frisse aroma’s en grote verscheidenheid in nuances te ontwikkelen. Tevens wordt schimmelvorming hierdoor tegengegaan.

Doordat dit gebied nog op de uitlopers van de Alpen ligt, is de bodem doorgaans stenig van aard, waarbij leisteen, gneis en graniet zich elkaar afwisselen. De bovenste laag van zand en mergel is vaak vrij dun en noodzaken de wortels om het dieper te zoeken. Hierdoor komen er veel mineralen naar boven die via de druif smaak aan de wijnen geven. Kalkaders in het gesteente dragen bij aan frisheid en droge smaak.

Dit gebied is met name bekend om de knisperende, uiterst frisse Sauvignon Blanc. Deze druivensoort levert hier elegante Klassik wijnen op en op hoger kwaliteitsniveau excellente wijnen, afkomstig van beroemde wijngaarden. Door de frisheid, hoge mate van citrus fruit in de neus met frisse appeltonen en altijd een hint van vers gemaaid gras hebben deze wijnen hun eigen karakter, waarmee ze deze streek vertegenwoordigen.

Naast Sauvignon Blanc wordt hier een veelvoud aan druivensoorten gebruikt in de wijnproductie. Volgens de DAC herkomst certificering mogen ook Morillon (Chardonnay), Weissburgunder, Grauburgunder, Welschriesling, Gelber Muskateller, Riesling en Traminer gebruikt worden om wijn te maken. Dat levert dus een enorm potentieel aan verschillende wijnen uit deze streek. Het zijn voornamelijk witte wijnen die zich altijd kenmerken door hun frisheid. Rode wijnen worden maar mondjesmaat gemaakt van Blauer Zweigelt en heel soms van Pinot Noir.

De streek kent 2 delen, het Sausal gebergte rondom Kitzeck en de Südsteirische Weinstrasse in de buurt van Gamlitz, tegen de Sloveense grens. De druivenranken staan in beide delen vaak aangeplant op steile hellingen. Wijnbouw is hier een zware arbeid en de oogst wordt hier altijd met de hand uitgevoerd.

Foto: Leutschach, Südsteiermark, Steiermark
© ÖWM / Anna Stöcher 

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.