Vulkanland Steiermark

29 september 2021

Dit wijnbouwgebied heette voor de DAC certificering Südoststeiermark. De huidige naam is echter veel beter gekozen, omdat het iets zegt over de wijnen die hier vandaan komen. De druivenranken staan hier namelijk allemaal op de hellingen van oude uitgebluste vulkanen, wat een speciale bodem betekent.

De bodem bestaat uit vulkanische aarde, basalt, zand, leem en verweringsgesteente. Deze samenstelling brengt een bepaald karakter mee van een fijn gedoseerde, zacht overkomende mineralen met kruidige tonen. Dit typeert alle wijnen van de hier gebruikte druivensoorten. Het landschap wordt gedomineerd door de aanblik van oude vulkanen. Op de breuklijnen aan de voet van deze vulkanen kan je vaak thermische bronnen tegenkomen. Dat landsgrenzen altijd in de nabijheid zijn geweest is te zien aan de burchten die overal op strategische punten zijn gebouwd.

Een andere grens waarmee we hier te maken hebben is een klimatologische. Hier komen de invloeden van het Continentaal-Pannonische en het Mediterrane klimaat elkaar tegen. Dit betekent dat hier zomers een afwisseling is van warme droge lucht met zwoele vochtige lucht. Dit zijn omstandigheden waarin druiven snel zullen rijpen en daarmee het terroir in gedoseerde vorm zullen kunnen doorgeven. In combinatie met de vulkanisch gedomineerde bodem lijkt dat niet eens zo’n slechte omstandigheid.

De belangrijkste druif die hier wordt gebruikt is een zeer aromatische kloon van de Traminer. Met name om deze wijn staat dit gebied in Oostenrijk bekend. Binnen de DAC, waarbij normaal de restsuikers zijn beperkt, mag de vinificatie van deze Traminer wel half droog tot zoet worden uitgevoerd. Veel zult u er waarschijnlijk nooit van proeven, want de meeste wijn wordt lokaal al genuttigd in de vele Buschenschanken.

Naast de trots van het gebied vallen in dit gebied meer druivensoorten onder de DAC certificering dan elders. Deze druivensoorten mogen dan wel alleen gemaakt worden met een zeer beperkt restsuikergehalte, droog dus. Dit zijn de soorten: Welschriesling, Chardonnay (Morillon), Weiss- en Grauburgunder, Gelber Muskateller, Sauvignon Blanc en zelfs Riesling. Ook rode wijnen worden hier mondjesmaat gemaakt van vooral Blauer Zweigelt en verder van Sankt Laurent en Pinot Noir.

Foto: Aunberg, Tieschen, Vulkanland Steiermark
© ÖWM / WSNA 

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.