Weststeiermark

29 september 2021

De Koralalpen, zo heet het stuk alpengebied dat hier de uitlopers naar het zuiden heeft tot aan de Sloveense grens. Op deze uitlopers vindt de wijnbouw plaats op 600 m boven zeeniveau. De ranken staan op een bodem van gneis en leisteen, beiden ontstaan uit eeuwen oude gesteenten. Het levert frisse wijnen met een zekere strafheid en sterke ruggengraat door zuren die de wijnboer soms wat moet beteugelen in het vinificatie proces. Uiteraard spelen mineralen in zo’n gebied een duidelijke rol in alle wijnen die hier vandaan komen.

Het klimaat is hier onder invloed van Zuid-Europese mediterrane omstandigheden. Dit zorgt voor warme zomers met hoge vochtigheid en veelvuldig regen. Door de hoogte in de bergen waar deze wijngaarden liggen koelt het ’s nachts af. Hierdoor kunnen druiven evenwichtig rijp worden. Deze omstandigheid in samenhang met de bodem levert een uniek terroir, dat geen enkel ander wijnbouwgebied kent.

In deze omstandigheden wordt de Blauer Wildbacher gecultiveerd. Een druivensoort die we nergens anders tegenkomen, in ieder geval nooit onder DAC bescherming, hetgeen hier het geval is. Van deze druif wordt hier allereerst de Schilcher gemaakt. Een rosé met een kleur die doet denken aan uien en met zeer sterke zuren die doorgaans mooi geïntegreerd zijn en dienen om de wijn overeind te houden. Dit zorgt ervoor dat je met bijna alle combinaties van eten het fruit van bessen, citrus van sinaasappel, aardbeien en andere soorten afhankelijk van de exacte lokatie en stijl van de wijnmaker kunt blijven genieten.

De Blauer Wildbacher wordt ook gebruikt voor de productie van Schilcher Sekt en rode wijn, die wel de naam Blauer Wildbacher draagt. De Sekt is wat zachter, maar vergelijkbaar met de Schilcher zelf. De rode wijn is redelijk zeldzaam. Het is een volle wijn met een stevige tannine en zuren structuur. De Blauer Wildbacher is een streekgebonden autochtone druif, waar de liefhebber naar zal blijven vragen. Werkelijk een heel eigen karakter.

Daarnaast verbouwd met hier ook andere druivensoorten zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay (Morillon) en soms wat Grauburgunder en Blauer Zweigelt. Maar altijd blijven de wijnen hun karakter behouden dankzij een duidelijk aanwezige structuur van zuren.

Foto: Hochgrail, Schilcherland, Steiermark
© ÖWM / Armin Faber 

Meer over wijn leren?

Oostenrijk Wijnland

Dat Oostenrijk een wijn producerend land is van formaat, dat weten niet zo veel mensen in Nederland. Toch is het zo dat kwalitatief gezien Oostenrijk een speler is van groot belang.